Godaste kolan (Som jag ätit i alla fall.)

  • 3 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör – Ska i när smeten är klar

Mät upp ingredienserna i en stor gryta och rör hela tiden då det lätt bränner fast. Låt smeten koka upp och sedan sjuda. Men fortsätt röra. När smeten klarar kulprovet* efter ca 12 minuter, ta i smörklicken i smeten och häll ut smeten på oljat bakplåtspapper (Det är bra om pappret ligger i en ugnsform) låt kolan svalna i kylen och skär till små bitar och packa in i folie eller bakplåtspapper.

Dessa kolor är ljuvliga och ett måste nu till julen.

*Kulprov är när man släpper ner lite smet i kallt vatten och sedan kan forma en liten kula. Kan man inte forma en kula ska det koka lite till.

Pepparkakspaj med apelsinkräm

Jag har själv inte hunnit smaka detta receptet, men det verkar gott. :)

  • 250 g pepparkaksdeg till pajskal

Grädda skalet i 6-8 min på 200 °

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl kesella gourmet
  • 2 msk socker
  • 1/2 apelsin, rivet skal och saft
  • ev. 1 msk citronlikör

Låt pajskalet svalna och häll sedan i fyllningen och servera.

Bon apetite! (Eller hur det nu stavas…?)